Update cookies preferences

Čtvrtek

27. března 2025

Nyní

Zítra

Svátek má

Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti

30. 11. 2022

page.Name
Udržitelnou cestou, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci, jsou nejen inovace v zemědělství či vědecký pokrok, ale také zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula na mezinárodní vědecké konferenci o zemědělsko - potravinářské udržitelnosti a inovacích uspořádané v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Účastnící mezinárodní konference v Praze se zabývali aktuálními tématy, jako je moderní zemědělství, zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce, bezpečný a udržitelný potravinářský sektor a chytré zemědělství, které je šetrné ke klimatu. Podle ministra zemědělství potravinové zabezpečení v Evropě není přímo ohroženo, ale aktuální výzvou je zajištění cenově dostupných potravin.

Ruská agrese na Ukrajině i následky pandemie stále ovlivňují evropské zemědělství i potravinářství. Musíme se intenzivně věnovat inovacím v našem sektoru, využívání moderních technologií, zavádění moderních postupů a také zkracování dodavatelských řetězců a omezování plýtvání,“ řekl Nekula.

Ministerstvo zemědělství v rámci předsednictví České republiky v Radě EU považuje za jednu z klíčových priorit posílení udržitelnosti zemědělství a potravinových systémů, dodávek zemědělských produktů a potravin a podporu zavádění inovativních přístupů. Světová populace stále roste, proto je zapotřebí zavádět inovace ke zvýšení zemědělské produkce, zlepšení globálního dodavatelského řetězce, snížení potravinových ztrát a plýtvání a zajištění přístupu k výživným potravinám.

Důležité je tedy využívat všechny dostupné metody k rozvoji šlechtitelství, které bude produkovat moderní odolnější odrůdy odolávající nepříznivým vlivům, jako je například změna klimatu a sucho. Při konferenci se odborníci zabývali především možnostmi nových genomických technik, inovací v odolnosti a udržitelnosti, vědeckými výzkumy v této oblasti a řečníci se dotkli i tématu krmiv. Na programu konference byly rovněž potravinová udržitelnost v souvislosti s klimatickou změnou, šlechtěním a využitím biotechnologických nástrojů v praktickém zemědělství.

(hyš-vb)
redakce@prirodatv.cz
Ilustrační foto