V Hradci Králové se začíná třídit gastroodpad po celém městě
29. 11. 2022
„Hlavním motivem spuštění třídění gastroodpadu byla snaha o snížení produkce nevyužitelného odpadu. Máme totiž k dispozici rozbor odpadů z nádob na směsný komunální odpad a ukázalo se, že právě 30 procent z tohoto odpadu je z kuchyní a bylo by možné ho energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.
S ohledem na to město od října loňského roku spustilo na šest měsíců pilotní projekt na sběr gastroodpadu, který probíhal v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. Za tu dobu se ukázalo, že o tuto službu je zájem, během sledovaného období se podařilo vytřídit 1,7 tuny gastroodpadu. Po Hradci proto v průběhu tohoto týdne začnou pracovníci Hradeckých služeb rozmísťovat speciální hnědé nádoby s pákovým uzávěrem.
Občanům budou k dispozici na stálých stanovištích separace, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný odpad z kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování ovoce a zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb. První svoz těchto popelnic proběhne během následujícího týdne.
Budou vyváženy nádoby s ohledem na klimatické podmínky, od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně. Pořízení nádob i roční provoz této služby město vyjde na 2,5 milionu korun včetně DPH. Svoz kuchyňského odpadu žádným způsobem neovlivní dlouhodobě zavedený svoz rostlinného odpadu z údržby zeleně od rodinných domů, který bude i nadále probíhat beze změny. Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými službami ještě o rozšíření služeb, možné by bylo například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.
(hyš-kr)
redakce@prirodatv.cz
Ilustrační foto