Značka Regionální potravina zná v Královéhradeckém kraji své nominanty
12. 5. 2023
Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy. Hodnotitelská komise se letos sešla na radnici kraje a navrhla určit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:
|
KATEGORIE: |
VÝROBEK A VÝROBCE: |
1. |
MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ |
BŮČKOVÝ COPÁNEK JOSEFOVSKÁ UZENINA |
2. |
MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY |
HOVĚZÍ VÝVAR HAVLÍKŮV DVŮR |
3. |
SÝRY VČETNĚ TVAROHU |
ŘEMESLNÝ SÝR Z BROUMOVSKA BRAUNAUER VÝBĚROVÝ SÝRÁRNA BROUMOV |
4. |
MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ |
ČERSTVÉ KOZÍ MLÉKO Před naším letopočtem. LENKA LACINOVÁ, ÚHLEJOV |
5. |
PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN |
ŘEMESLNÝ CIBULOVÝ CHLÉB LOPO |
6. |
CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK |
LIBUŠČINA HOBLINA Předsedou se stal Mgr. MARTIN ODSTRČIL, DŘENICE |
7. |
ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE |
MEDOVINA Z LIPOVÉHO MEDU PLEVA |
8. |
OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ |
KYSANÉ ZELÍ ZE STATKU BÍLÉ DAVID SMETANA, HRADEC KRÁLOVÉ - SVOBODNÉ DVORY |
9. |
OSTATNÍ |
PSTRUH FILET UZENÝ - RUČNĚ FILETOVANÝ VAKUOVANÝ JAN KOLOWRAT-KRAKOWSKÝ, RYCHNOV NAD KNĚŽNOU |
„Díky ocenění Regionální potravina dostáváme nejen oficiální “razítko” na lokální původ našich výrobků, na které jsme náležitě hrdí, ale také možnost prezentovat naše produkty ve společnosti dalších prvotřídních výrobců, kteří toto ocenění získali společně s námi. Označení regionální potravina je pro nás takovou českou lokální podobou Great taste,” ozřejmil Ondra Plas, spoluzakladatel společnosti Maso HERE, který získal výrobek ORIGINAL BILTONG CRAFT BEEF SNACK označení Regionální potravina v roce 2022.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získávají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 23. června v rámci Festivalu Královéhradeckého kraje 2023.
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců je vysoký a přihlášených výrobků se neustále pohybuje kolem 150. V letošním počtu ročníků soutěže Regionální potravina v Královéhradeckém kraji bylo přihlášeno nejeno 138 výrobků od rekordních 41 výrobců. Do soutěže se hlásí současní držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. V devíti kategoriích se umístily hned čtyři produkty od zcela nových výrobců a dva výrobci ocenění obhájili. Výhercům bych chtěl ze srdce pogratulovat a samozřejmě děkuji všem výrobcům za účast. Vybrat ty nejlepší výrobky nebylo vůbec jednoduché,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING.
Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá Evropská unie a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele a výrobce potravin zasažená vyšší inflací a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v tržní komunikaci, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značek v médiích. Například v pořadech Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina se lze setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích, jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz .
(hyš-eč)
redakce@prirodatv.cz
Ilustrační foto