Hradec Králové rozdává svým občanům nádoby na gastroodpad
27. 1. 2023
Poprvé tato možnost nastane 31. ledna u Hvězdy v Třebši, poté 8. února u Metuje v Labské Kotlině 2, 22. února u Alessandrie na Slezském Předměstí, 1. března na Benešově třídě na Moravském Předměstí, 8. března na Masarykově náměstí v centru města a 14. března u pošty v Malšovicích, vždy v době od 14.30 do 16.30 hodin.
„Pro nádobu je možné si přijít na libovolné z uvedených míst. Do ní poté budou lidé doma odkládat živočišný i rostlinný odpad z kuchyní, například zbytky z ovoce či zeleniny a dalších jídel, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí a podobně. Důležité však je, aby veškerý odpad z kuchyní byl bez obalu,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.
Po naplnění nádoby lidé její obsah vysypou do některých z více než dvou set speciálních hnědých nádob na gastroodpad, které Hradecké služby koncem minulého roku rozmístily na stálých venkovních stanovištích separovaného odpadu, obvykle poblíž nádob na třídění skla. Gastroodpad bude svážen v období od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně.
Hlavní důvod spuštění třídění gastroodpadu je snaha o snížení produkce nevyužitelného odpadu a jeho využití pro výrobu energie. „Až 30 procent směsi komunálního odpadu je tvořeno odpadem z kuchyně, přitom je vynikajícím zdrojem obnovitelné energie. Gastroopad skončí v bioplynové stanici a k lidem se vrátí v podobě elektřiny nebo tepla,“ dodal náměstek Řádek.
(hyš-kr)
redakce@prirodatv.cz
Foto: MmHK