Update cookies preferences

Sobota

14. září 2024

Nyní

11°

Zítra

12°

Svátek má

Nebojte se konzumace drůbežího masa a vajec, vzkazuje ministerstvo

6. 1. 2023

page.Name
V souvislosti s přibýváním ohnisek ptačí chřipky se množí dotazy na možnost přenosu této choroby na člověka. Někteří lidé se obávají konzumace drůbežího masa či vajec. Podle ministerstva zemědělství je v České republice systém veterinárního dohledu nad bezpečností potravin velmi důkladný. Navíc nikdy nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů.

Přestože je subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 považován za potenciálně rizikový i pro člověka, jde o onemocnění touto chorobou u lidí způsobené především přímým stykem člověka s nakaženými ptáky. V České republice se přenos na člověka nikdy nepotvrdil. Nikde ve světě dosud nebyl zaznamenán přenos prostřednictvím konzumace drůbežího masa či vajec.

„Opatření v oblasti bezpečnosti potravin jsou v ČR velmi přísná a minimalizují riziko, aby se do potravinového řetězce dostalo maso a vejce od jiných než zdravých zvířat. Důsledný veterinární dozor začíná v chovech drůbeže a veterinární kontroly zdravotní nezávadnosti všech živočišných produktů je dále zajišťována ve fázi jejich zpracování až po dodání konečnému spotřebiteli. Navíc ve světě nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Spotřebitelům se také doporučuje, aby dodržovali správné kulinářské postupy, dostatečně tepelně upravovali a dodržovali základní pravidla hygieny. Další informace najdete na webu SVS: ( https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/informace-pro-verejnost/ )

(hyš-vb)
redakce@prirodatv.cz
Ilustrační foto