O kvalitní zvěřinu je zájem, Lesy ČR navýšily počet prodejních míst
15. 8. 2023
Lesy ČR od srpna roku 2020 dodaly maloodběratelům v programu Z lesa na stůl 110 tun zvěřiny. Letos podnik vyřídil už 400 objednávek, nejvíce jich ale uspokojí na podzim, kdy vrcholí lovecká sezóna. „Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladící boxy k uchování ulovené zvěře, nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Stříbře a jinde,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.
Všechny výdejny včetně těch, které provozují Vojenské lesy a statky ČR, jsou zveřejněny na www.zlesanastul.cz. V nabídce je kromě divočáků lovených celoročně, o které je největší zájem, také srnčí, dančí, jelení a mufloní zvěř, na každém místě podle toho, jak se v okolních lesích vyskytuje. I to je dokladem, že se vždy prodává místní čerstvé maso.
„Podle veterinárních předpisů můžeme maloodběratelům prodávat pouze celé kusy zvěřiny v kůži. Někdo si ale se zpracováním masa neporadí. Ve středních Čechách a na jižní Moravě si tedy zájemci mohou v našich lesních závodech Konopiště a Židlochovice koupit už staženou zvěřinu nebo její část,“ dodal Strakoš s tím, že kontakty s ceníkem a poptávkovým formulářem, který je dobré předem vyplnit a odeslat, jsou zveřejněny na zmíněném webu.
Zvěřina patří k dieteticky nejhodnotnějším potravinám s vysokým obsahem bílkovin, minerálních látek a vitamínů B. Je tedy zdravá a nutričně hodnotná. Někdy bývá označovaná „masem králů“, což dnes už neznamená výjimečnou dostupnost, ale chuť a kvalitu.
(hyš-ej)
redakce@prirodatv.cz
Ilustrační foto: Lesy ČR, Farma Třebešov