Update cookies preferences

Středa

4. prosince 2024

Nyní

Zítra

-1°

Svátek má

Regionální potraviny chutnají už 15 let, značku kvality získalo 1473 výrobků

1. 3. 2024

page.Name
Soutěž Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců, vstupuje do 15. ročníku. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství ČR. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1473 výrobků. Letošní kampaň na celostátní i krajské úrovni je tímto spuštěná.

„Logo Regionální potraviny potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní výrobek. Jeho udělením už patnáctým rokem pomáháme drobným lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejen v rámci kraje, ale i celé České republiky. Právo nosit označení Regionální potravina trvá čtyři roky, v současné době evidujeme 428 výrobků od 332 producentů,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Letošní ročník soutěže bude doprovázen komunikačními kampaněmi na celostátní i krajské úrovni, v tisku, na internetu a televizních pořadech, jako jsou například Kluci v akci, Herbář nebo formou ochutnávky za účasti oceněných výrobců v krajích. V kampani se představí nové držitelé značky, kterým administrátor soutěže, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), zároveň pomáhá s propagací na významných výstavách, veletrzích a akcích, jako jsou například Dožínky na Letné. Nově mohou být vybrané oceněné potraviny k dispozici v prodejně Naše síťovka, která byla otevřena před několika dny ve Štěpánské ulici 63 nedaleko Václavského náměstí v Praze. Své zboží zde zatím nabízí 43 dodavatelů.

Podle lednového SZIF mezi držiteli značky Regionální potraviny je 95 z nich přesvědčeno, že udělení ocenění má pozitivní vliv na spotřebu lokálních potravin a 82 výrobců uvádí, že značka pozitivních procent poptávky a prodej jejich oceněných procent výrobků. Lokální producenti rovněž oceňují prestiž a marketingovou podporu značky. Nejčastěji své produkty nabízejí na farmářských trzích, v podnikových prodejnách, při prodeji ze dvora av sítích maloobchodních prodejen.

„Za 14 let bylo do soutěže přihlášeno 18 718 výrobků, z nichž odborné poroty ve všech krajích vybraly celkem 1473 potravin, kterým ministerstvo zemědělství udělilo ocenění. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ostatní, Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,“ uvedl Petr Dlouhý, generální ředitel SZIF.

Vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Regionální potravina dokládá i zpráva dozorového orgánu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Loni provedla 142 kontrol potravin se značkou kvality Regionální potravina, celkově bylo analyzováno 80 šarží potravin. Zjištěny byly pouze dva nevyhovující výrobky. Soutěže o značku Regionální potraviny se účastní převážně mikropodniky, které zaměstnávají méně než 10 zaměstnanců (67 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (25 %), pouze v osmi procentech šlo o společnosti, které zaměstnávají 51 až 250 pracovníků.

(hyš-tz)
redakce@prirodatv.cz
Ilustrační foto