Update cookies preferences

Čtvrtek

10. října 2024

Nyní

14°

Zítra

Svátek má

Zdravé maso bude dostupnější, středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz

17. 3. 2024

page.Name
Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček. Tyto i další výrobky ze zvěřinového masa pro zákazníky nově připravují Lesy České republiky (LČR), a to díky středisku zpracování zvěřiny a masné výroby, které státní podnik vybudoval v obci Klíny v Krušných horách.

Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji dosud nabídli už řadu let, ale to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Teď se to vůbec poprvé v historii Lesů České republiky mění a přicházíme s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech jako hotovými výrobky,“ řekl Dalibor Šafařík, generální ředitel L Č R. Výstavba střediska započala loni v květnu, byla dokončena deset let v říjnu , z kusebního provozu je plánován do konce května.

Po veterinárním auditu bude zahájen prodej do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu představují 15 milionů korun. Zpracovávat se bude šest druhů zvěře – jelen evropský ( 34 procent ) , prase divoké ( 28 procent ) , srnec obecný ( 21 procent ) , jelen sika ( sedm procent ) , daněk evropský ( pět procent ) a muflon evropský ( pět procent ) . Letos by to mělo být 70 tun zpracované zvěřiny, od příštího roku 100 tun, což je optimální kapacita při současném počtu zaměstnanců.

Veškerá nabízená zvěř bude z režijních honiteb LČR spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ. Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet podle lovecké sezóny a také ročního období. Některé produkty budou k dispozici na grilovací sezóně a jiné třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Základem pro výrobu jsou staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou bezlepkové. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic. 

S maloobchodním prodejem se počítá zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze. Zájemcům o zvěřinové maso z Krušných hor budou k dispozici internetové stránky www.masozlesa.cz , e-shop bude spuštěn 1. září. Předpokládá se postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.

(hyš-tz)
redakce@prirodatv.cz
Foto: Lesy ČR