Update cookies preferences

Pondělí

17. března 2025

Nyní

-1°

Zítra

-1°

Svátek má

Evropský týden zvěřiny propojí všechny příznivce tohoto masa od lesa až po vidličku

5. 11. 2024

page.Name
Celoevropská kampaň na podporu udržitelného a zdravého masa z lesa zvaná Evropský týden zvěřiny včera vypukla i v České republice a potrvá do 11. listopadu. Při té příležitosti Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) připravila jednoduchý návod, jak si zvěřinu objednat, stáhnout a naporcovat.

Cílem Evropského týdne zvěřiny je propojit všechny příznivce zvěřiny od lesa až po vidličku – kuchaře, ochránce přírody, myslivce, gurmány kvalitního jídla, aby se podílely na sociálních sítích příspěvky o zvěřině a zvýšily povědomí veřejnosti o možnostech zakoupení, přípravy, výhod a společenských přínosů konzumace zvěřiny .

Maso volně žijící zvěře – zvěřina – je kvalitní a z hlediska zdravé výživy velice hodnotnou potravinou.  „Zvěřina je vynikající přírodní potravina, zdravá a nutričně vyvážená. Vyznačuje se nízkým podílem tuku, jehož složení je příznivé, protože nižší cholesterol. V porovnání s masem jatečních zvířat, zvěřina stresovou složku , uvedla Věra Adámková, přednosta Pracoviště preventivní kardiologie IKEM.

Zvěřina pochází z volně žijící zvěře, tedy její produkce je výrazně menší ekologickou zátěží než jakýkoli farmový chov hospodářských zvířat. Zvěřina je chutná, protože volně žijící zvěř si sama podle své chuti vybírá to nejlepší možné složení své přirozené potravy, není krmena průmyslovými krmivy. „ Složení potravy se promítá rovněž do výsledné chuti masa , dodal šéfkuchař Jaroslav Sapík.

(hyš-tz)
redakce@prirodatv.cz
Foto: cmmj.cz