Update cookies preferences

Pátek

25. dubna 2025

Nyní

Zítra

Svátek má

Zvěřinu připravenou v nové zpracovně lze koupit v areálu zámku v Židlochovicích

2. 10. 2024

Zvěřinu připravenou v nové zpracovně lze koupit v areálu zámku v Židlochovicích 8 snímků
Provoz nové zpracovny zvěřiny s maloobchodní prodejnou zahájily Lesy České republiky (LČR) v areálu židlochovického zámku za účasti ministra zemědělství Marka Výborného a generálního ředitele podniku Dalibora Šafaříka. Plný provoz nové zpracovny zvěřiny vybudované za 25,5 milionu korun v prostorách historické konírny už začal.

„Cílem podniku je dostat zvěřinu k široké veřejnosti a nabídnout jí kvalitně a bezpečně zpracované produkty. Lesy České republiky zvěřinu nabízely už řadu let, ale většinou to byly celé kusy zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Nyní se to mění a podnik přichází s dělenou zvěřinou jako hotovými výrobky,“  řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Ročně se v nové zpracovně připraví 40 až 60 tun masa zvěře pro kuchyňskou úpravu. „V prodejně nabídneme veřejnosti balíčky chlazeného a mraženého masa z našich režijních honiteb, obor a bažantnic,“ řekl Šafařík. Otevřeno je třikrát týdně, a to ve středu od 9 do 14, ve čtvrtek od 11 do 17 a v pátek od 9 do 13.30 hodin. Zpracovna splňuje veškeré hygienické a veterinární požadavky.

Zkušební provoz zpracovny i prodejny zahájily LČR letos v květnu. „Z prvotních obratů a prodejů je patrné, že mají lidé největší zájem o zvěřinu dančí a jelení i maso z divočáka. Zatím je nižší poptávka po srnčí zvěřině,“ uvedl Miroslav Svoboda, ředitel Lesního závodu Židlochovice.

Během roku, a zejména v návaznosti na dobu lovu různých druhů zvěře, bude mít podnik i sezónní nabídku velmi dietního a delikátního masa bažanta nebo zajíce, část sortimentu je možné i objednat. „Plánujeme také prodej hotových výrobků a některých uzenin,“ upřesnil Svoboda.

LČR prodávají zvěřinu veřejnosti od srpna roku 2020 v programu www.zlesanastul.cz. Na 60 místech v celé republice si lidé mohou koupit maso, většinou ale celé kusy v kůži. „Loni jsme prodali 751 tun zvěřiny a zájem se rok od roku zvyšuje. Bude to asi tím, že nabízíme čerstvé maso z českých lesů ve vysoké kvalitě, jehož původ i zpracování stoprocentně garantujeme,“ dodal generální ředitel Šafařík. Zvěřina patří k nejlepším dietním potravinám na trhu. Má výraznou chuť, vůni i spoustu vitamínů. Je snadno stravitelná, obsahuje málo cholesterolu a dostatek bílkovin.

(hyš-tz)
redakce@prirodatv.cz
Foto: Lesy ČR