Biopotravinou roku 2024 se stal Bio přeštík v plechu
6. 9. 2024
Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin.
„Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství. Právě soutěž o biopotravinu roku významně přispívá k popularizaci ekologického zemědělství mezi veřejností. Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství nejen pro vlastní zdraví, ale také pro krajinu a prostředí, ve kterém žijeme,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.
Česká republika patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. Loni roce byl podíl plochy této v republice 16,8 procenta, v roce 2030 má činit již 25 procent. Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala devatenáctičlenná porota vedená dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin, u nichž se kromě chuti hodnotilo také složení biopotravin, design obalů a marketingová strategie.
Biofarma Sasov se ode dneška může pochlubit titulem Nejlepší biopotravina roku 2024, který získal svou produktovou novinku Bio přeštík v plechu. Na trh byl tento produkt uveden letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice zavařování masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetických rezerv tohoto starého českého plemene,” řekl k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov. O obdobném produktu v bio kvalitě na českém trhu neví.
Na rozdíl od běžně dostupného vepřového masa má přeštické maso více tuku a jeho výkrm trvá déle. To zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je takový chov nerentabilní. V současnosti je černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, protože počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do tak zvané genové rezervy. Řešení na záchranu přeštického prasete je přitom jednoduché. „Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat a zvyšujeme šanci na udržení tradičního místního plemene,“ uvedl Sklenář.
Podle Kateřiny Urbánkové, manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, t ento ročník soutěže opět ukázal skvělou úroveň českých farmářů. „Nejenže jsme viděli velmi vysokou kvalitu produkce včetně inovací a nových produktů, a to iu menších farmářů, ale také mimořádný růst kategorie živočišného původu. Dokonce jsme jako porota museli přistoupit k tomu, že jsme oddělili mléčné a masné produkty v této kategorii, protože jinak by nebylo možné vybrat férovým způsobem výherce. Porovnávat navzájem dokonalý salám, produkty z přeštíků a například ovčí, buvolí nebo kravské mléčné produkty, to prostě nebylo možné,“ dod ala .
Úspěch v soutěži Nejlepší biopotravina přináší oceněným producentům roku cennou zpětnou vazbu i mediální publicitu. Navíc se vítězné biopotraviny prezentují na mnoha akcích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Oceněné produkty budou možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se bude konat 21. září v Mikulově.
Soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024 pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kategorie biovín je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky.
VÝSLEDKY SOUTĚŽE NEJLEPŠÍ BIOPOTRAVINA 2024
Celkový vítěz a vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – masné produkty
BIO PŘEŠTÍK V PLECHU
JOSEF SKLENÁŘ, BIOFARMA SASOV
Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné výrobky
FARMÁŘSKÝ SÝR
FARMA MENŠÍK
Vítěz kategorie Steaková bio masa
Jehněčí Ossobuco Bio
Farma Rudimov
Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu
HoStětínský mošt Jablko Rakytník BIO
Moštárna HoStětín
Vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní
Ochutnávka antických obilnin – jednozrnka, kamut, špalda s podnázvem Víc než rizoto
Živá Farma
Vítěz kategorie Biovíno
Chardonnay pozdní sběr 2023
Vinařství Čech
(hyš-tz)
redakce@prirodatv.cz
Foto: Facebook